THEO ANGELÓPULOS

Director grec nascut l’any 1935 a la ciutat d’Atenes.
El cinema contemporani s’ha vist completament monopolitzat per la indústria fílmica nord-americana, desprestigiant, implícitament, el cinema local de cada territori (o tot aquell que fugi dels estàndards del cinema de Hollywood). Això implica el sorgiment d’una elit fílmica intel·lectual que sorgí durant els inicis de la dècada dels seixanta amb la “nouvelle vague”, considerant films experimentals on el paper de l’antropologia filosòfica i l’anàlisi narrativa profund en la psicologia dels personatges, pel·lícules de culte. En aquest context, apareix una fornada de directors que canviaran el cicle de la història del cinema, alçant els films independents en autèntiques peces d’art. Un dels exponents d’aquesta transformació és el canònic Theo Angelópulos.


El cinema de Theo Angelopoulos és una autèntica mostra d’una estètica visual magnífica i extraordinària, la seva poètica en cada línia narrativa i el caràcter crític i reflexiu. Angelópulos redacta una posada en escena on, prenent com a base un domini absolut del mitjà cinematogràfic, aborda temàtiques tan complexes com els conflictes identitaris, la memòria cultural i les problemàtiques socials presents a la seva Grècia contemporània.El cinema d’Angelópulos rep una gran influència de la tradició cinematogràfica europea, en un dels primers moviments avantguardistes en el camp del cinema: la “nouvelle vague”. Però la seva aportació al cinema, no van ser tan sols films de l’alçada de “La Mirada d’Ulisses”, la supèrbia “L’Eternitat en un dia” o “Eleni”; sinó que va experimentar amb el llarg pla seqüència com a mitjà de suspensió del temps. Així i tot, no es queda aquí, el grec és l’expressió absoluta d'”autor” fílmic, ja que desprenia múltiples rols, inclús el musical, creant la banda sonora de les seves pròpies a partir de fragments clàssics i noves composicions de mitjans del segle XX.
El cinema de Theo Angelópulos és una experiència ilíaca que ha estat múltiplement premiada. El director, per la seva banda, és un geni incomprès que ha escenificat pel·lícules que podrien considerar-se clàssics moderns.

Per Jaume Ribot

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s